Niečo o koreninách
Koreniny sú bežnou súčasťou nášho každodenného života. Domovom korenia je ďaleký východ. Mnohé staré národy ako Egypťania, Číňania, Feničania a Rimania používali koreniny na liečenie ľudských neduhov.
Koreniny sú obyčajne sušené alebo inak upravené časti rastlín, vyznačujúce sa silnou charakteristickou vôňou, poprípade príznačnou ale aj ostrou chuťou. Za svoju chuť a vôňu vďačia éterickým olejom a iným aromatickým látkam ako sú alkaloidy, glykozidy, horčiny, minerálne látky, rastlinné farbivá, sacharidy, silice, triesloviny, tuky a oleje. Chuťovými pohárikmi na jazyku rozoznávame štyri základné chute – sladkú, kyslú, slanú a horkú. Aj štipľavosť vnímame vďaka chuti.
Korenie svojimi vlastnosťami povzbudzuje apetít a zvyšuje chuť do jedla. Robí jedlo jedinečným a je nezameniteľnou súčasťou každej dobrej kuchyne.
Naše koreniny si môžete vybrať z pomerne širokej ponuky, vyskúšať rôzne omáčky, kúpiť si koreniny celé i mleté, jednodruhové aj zmiešané, ako napr. zmesi na grilovanie, sušené bylinky a mnoho iného v overených ale aj menej známych zostavách. Máte možnosť skúmať ich chuť a objavovať ich rôzne vlastnosti a nech Váš jazyk rozhodne, akú úlohu majú hrať vo vašej kuchyni.